fbpx

Tekninen SEO: Varmista, että sivustosi on selkeä ja hakukoneystävällinen

Tekninen SEO on olennainen osa hakukoneoptimointia
Tekninen SEO

Tekninen SEO on olennainen osa hakukoneoptimointia, joka keskittyy verkkosivustosi teknisiin elementteihin varmistaakseen, että hakukoneet voivat helposti indeksoida ja ymmärtää sisältöäsi. Vaikka laadukas sisältö ja linkkien rakentaminen ovat tärkeitä SEO-tekijöitä, tekninen SEO luo perustan, joka mahdollistaa muiden SEO-strategioiden tehokkaan toiminnan. Tässä artikkelissa käsittelemme teknisen SEO keskeisiä osa-alueita, mukaan lukien sivuston tekniset perusasiat, sivuston nopeuden optimointi, mobiiliystävällisyyden tarkistaminen ja parantaminen sekä strukturoitu data ja schema markup.

Sivuston Teknisten Perusasioiden Ymmärtäminen

HTTPS

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) on turvallinen versio HTTP-protokollasta, jota käytetään verkkosivustojen ja käyttäjien selainten väliseen tiedonsiirtoon. HTTPS salaa tiedot, mikä suojaa niitä kolmansilta osapuolilta.

Miksi HTTPS on Tärkeä?

  • Tietoturva: HTTPS suojaa käyttäjien tietoja, kuten salasanoja ja maksutietoja, mikä lisää käyttäjien luottamusta sivustoosi.
  • Hakukonesijoitukset: Google käyttää HTTPS-protokollaa yhtenä ranking-tekijänä. HTTPS-sivustot saavat etusijan hakutuloksissa verrattuna HTTP-sivustoihin.

Kuinka Ottaa HTTPS Käyttöön?

  1. Hanki SSL-sertifikaatti: Osta SSL-sertifikaatti luotettavalta tarjoajalta tai käytä ilmaista vaihtoehtoa kuten Let’s Encrypt.
  2. Asenna Sertifikaatti: Asenna SSL-sertifikaatti verkkosivustollesi. Tämä prosessi voi vaihdella isännöintipalveluntarjoajasta riippuen.
  3. Päivitä URL-osoitteet: Varmista, että kaikki sisäiset linkit, kuvat ja resurssit käyttävät HTTPS-protokollaa.
  4. 301-uudelleenohjaukset: Aseta 301-uudelleenohjaukset kaikille HTTP-sivuille, jotta ne ohjaavat automaattisesti HTTPS-versioihin.

Sivukartat

XML-sivukartat ovat tiedostoja, jotka sisältävät luettelon kaikista verkkosivustosi sivuista. Ne auttavat hakukoneita indeksoimaan sivustosi tehokkaammin.

Miksi Sivukartat Ovat Tärkeitä?

  • Indeksoinnin Helpottaminen: Sivukartat auttavat hakukoneita löytämään ja indeksoimaan kaikki sivustosi sivut, mukaan lukien ne, jotka eivät ole helposti löydettävissä sisäisten linkkien kautta.
  • Priorisointi: Voit määrittää sivujen tärkeysjärjestyksen ja päivitystiheyden, mikä auttaa hakukoneita keskittymään tärkeimpiin sivuihin.

Kuinka Luoda ja Lähettää Sivukartta?

  1. Luo Sivukartta: Käytä työkaluja kuten Yoast SEO (WordPressille) tai Screaming Frog luodaksesi XML-sivukartan.
  2. Tarkista Sivukartta: Varmista, että sivukartta sisältää kaikki tärkeät sivut eikä sisällä virheitä.
  3. Lähetä Sivukartta: Lähetä sivukartta Google Search Consoleen ja Bing Webmaster Toolsiin.

Robots.txt

Robots.txt on tekstitiedosto, joka sijaitsee verkkosivustosi juurihakemistossa. Se ohjeistaa hakukoneiden robotteja siitä, mitkä sivut ja tiedostot ne voivat indeksoida ja mitkä eivät.

Miksi Robots.txt On Tärkeä?

  • Indeksoinnin Hallinta: Voit estää hakukoneita indeksoimasta tiettyjä sivuja, jotka eivät ole tärkeitä tai jotka sisältävät yksityisiä tietoja.
  • Crawl Budjetin Optimointi: Ohjeistamalla hakukoneet välttämään vähemmän tärkeitä sivuja, voit varmistaa, että ne keskittyvät indeksoimaan tärkeimmät sivut.

Kuinka Luoda Tehokas Robots.txt?

  1. Avaa Tekstitiedosto: Luo uusi tekstitiedosto nimeltä robots.txt.
  2. Määritä Säännöt: Kirjoita ohjeita, kuten ”User-agent: *” (sallii kaikkien hakukoneiden robotit) ja ”Disallow: /private/” (estää pääsyn tiettyyn hakemistoon).
  3. Tallenna ja Lähetä: Tallenna tiedosto verkkosivustosi juurihakemistoon ja tarkista se Google Search Consolessa.

Esimerkki robots.txt-tiedostosta:

javascript

User-agent: *
Disallow: /private/
Disallow: /temp/

Sivuston Nopeuden Optimointi

Sivuston latausnopeus on kriittinen tekijä sekä käyttäjäkokemuksen että hakukonesijoitusten kannalta. Nopea sivusto parantaa käyttäjien sitoutumista ja vähentää pomppausprosenttia.

Miksi Sivuston Nopeus On Tärkeä?

  • Käyttäjäkokemus: Nopea sivusto parantaa käyttäjäkokemusta ja lisää käyttäjien sivustolla viettämää aikaa.
  • Hakukonesijoitukset: Google käyttää sivuston nopeutta yhtenä ranking-tekijänä sekä desktop- että mobiilihaussa.

Kuinka Parantaa Sivuston Nopeutta?

  1. Optimoi Kuvat: Käytä työkaluja kuten TinyPNG tai JPEG Optimizer pakkaamaan kuvat ilman merkittävää laadun heikkenemistä. Varmista, että kuvien mitat vastaavat niiden esityskokoa.
  2. Välimuisti: Ota käyttöön selaimen välimuisti, joka tallentaa staattiset resurssit, kuten kuvat, CSS- ja JavaScript-tiedostot, jotta ne latautuvat nopeammin toistuvilla vierailuilla.
  3. Minimoi HTTP-pyynnöt: Yhdistä CSS- ja JavaScript-tiedostot vähentääksesi HTTP-pyyntöjen määrää. Poista tarpeettomat tiedostot.
  4. Käytä Sisällönjakeluverkkoa (CDN): CDN jakaa sivustosi sisällön useille palvelimille ympäri maailmaa ja toimittaa sen käyttäjille lähimmästä palvelimesta, mikä parantaa latausnopeutta.

Esimerkki: Käyttämällä työkalua kuten Google PageSpeed Insights voit saada yksityiskohtaisia ehdotuksia sivustosi nopeuden parantamiseksi, kuten kuvien pakkaaminen ja JavaScriptin minimointi.

Mobiiliystävällisyyden Tarkistaminen ja Parantaminen

Mobiiliystävällisyys on ratkaisevan tärkeää, sillä yhä useammat käyttäjät selaavat verkkosivustoja mobiililaitteilla. Mobiiliystävälliset sivustot tarjoavat paremman käyttäjäkokemuksen ja saavat parempia sijoituksia hakutuloksissa.

Miksi Mobiiliystävällisyys On Tärkeä?

  • Käyttäjäkokemus: Mobiiliystävällinen sivusto mukautuu erilaisiin näyttökokoihin ja laitteisiin, mikä parantaa käyttäjäkokemusta.
  • Hakukonesijoitukset: Google käyttää mobiiliystävällisyyttä yhtenä ranking-tekijänä. Mobiiliystävälliset sivustot sijoittuvat paremmin hakutuloksissa.

Kuinka Parantaa Mobiiliystävällisyyttä?

  1. Responsiivinen Suunnittelu: Suunnittele verkkosivustosi responsiiviseksi, jotta se mukautuu eri näyttökokoihin ja laitteisiin. Käytä joustavia ruudukkoja ja prosenttipohjaisia arvoja pikselien sijaan.
  2. Testaa Mobiiliystävällisyys: Käytä työkaluja kuten Google Mobile-Friendly Test tarkistaaksesi, kuinka mobiiliystävällinen sivustosi on.
  3. Paranna Käytettävyyttä: Varmista, että napit ja linkit ovat tarpeeksi suuria ja helposti klikattavissa mobiililaitteilla. Optimoi tekstin koko ja rivivälit mobiilikäyttäjille sopiviksi.

Esimerkki: Suunnitellessasi verkkosivustoa alusta alkaen responsiiviseksi, voit käyttää CSS Flexbox- tai Grid-asettelua luodaksesi joustavia ruudukkoja, jotka mukautuvat saumattomasti eri näyttökokoihin.

Strukturoitu Data ja Schema Markup

Strukturoitu data ja schema markup ovat tapoja lisätä merkitystä verkkosivustosi sisältöön, mikä auttaa hakukoneita ymmärtämään ja esittämään tietosi paremmin hakutuloksissa.

Miksi Strukturoitu Data On Tärkeä?

  • Rikkaat Hakutulokset: Strukturoitu data voi johtaa rikkaisiin hakutuloksiin (rich snippets), jotka sisältävät lisätietoja, kuten arvosteluja, tapahtumien aikoja tai tuotehintoja, suoraan hakutulossivulla.
  • Parantaa Näkyvyyttä: Rikkaat hakutulokset erottuvat paremmin hakutuloksissa, mikä voi parantaa klikkausprosenttia (CTR).

Kuinka Käyttää Schema Markupia?

  1. Valitse Sopiva Schema: Etsi sopiva schema markup käyttämällä Schema.org-sivustoa. Valitse kategoria, joka parhaiten kuvaa sivustosi sisältöä, kuten arvostelut, tapahtumat tai tuotteet.
  2. Lisää Markup: Lisää schema markup HTML-koodiin käyttäen JSON-LD, Microdata tai RDFa-muotoja. JSON-LD on suositeltu formaatti, koska se on helppo lisätä ja päivittää.
  3. Testaa Markup: Käytä Google Structured Data Testing Tool -työkalua varmistaaksesi, että markup on oikein ja toimiva.

Esimerkki: Jos sinulla on ravintola, voit käyttää schema markupia lisätäksesi tietoja, kuten aukioloajat, sijainnin ja arvostelut, jotka näkyvät suoraan hakutuloksissa.

Yhteenveto

Tekninen SEO on välttämätön osa verkkosivustosi hakukoneystävällisyyden varmistamista. HTTPS, sivukartat, robots.txt, sivuston nopeuden optimointi, mobiiliystävällisyys ja strukturoitu data ovat kaikki keskeisiä elementtejä, jotka vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen ja käyttäjäkokemukseen. Panostamalla näihin teknisiin osa-alueisiin voit parantaa sivustosi suorituskykyä ja näkyvyyttä hakutuloksissa.

Purjemedia on täällä auttamassa sinua kaikissa teknisen SEO tarpeissasi, jotta voit keskittyä liiketoimintasi kasvattamiseen. Ota yhteyttä ja aloitetaan yhteistyö, joka nostaa yrityksesi digitaalisen näkyvyyden uudelle tasolle.

Jaa:

Muita artikkeleita

Nosta yrityksesi uudelle tasolle Purjemedian avulla!